joi, 14 mai 2009

Star Trek - Un nou inceput

Spatiul... a fost ultima frontiera pentru trekkies inca din anii 60, insa pana de curand fanii cam ajunsesera la frontiera pentru ca atat longeviva serie de filme cat si serialele au incetat sa fie difuzate. Insa producatorii au dorit sa schimbe acest status, incercand sa improspateze memoria pasionatilor de SF cu o doza de istorie Star Trek-iana.
Daca le-a reusit sau nu un film de succes ramane la latitudinea voastra de spectatori. Un fan trekkie va fi probabil dezamagit din cauza ca lipsesc foarte multe elemente clasice si aspectul mult mai cosmetizat al filmului (Star Trek goes to Hollywood baby) il face parca prea digerabil pentru intreaga masa de spectatori.


Baietii din poza sunt din filmele vechi, transpusi in filmul in cauza prin reprezentari mai tinere ale personajelor lor. Am tinut sa-i pun pe ei in poza pentru ca asa cum ii vedem in poza, asa-i percepe si spectatorul de rand, adica barbatul care momentan sufera de criza varstei de mijloc, care dadea suturi in fund pe holurile liceului tocilarilor ce indrazneau sa aiba pasiuni SF.
Pe plan autohton insa, cei 3 sunt aproape anonimi, pentru ca pe aici Star Trek inseamna doar Captain Picard a.k.a. ala care l-a jucat si pe ala chel din X-Men si poate si androidul Data alaturi de klingonianul Worf. Doar odata cu intrarea in forta a internetului in casele romanilor, acestia si-au permis destula latime de banda cat sa poate viziona toate serialele si toate filmele (in calitate de pasionati). Insa, indiferent daca te jucai cu puta in nisip sau iti lustruiai pantofii pe fund de tocilar cand Star Trek era in mare voga, vei observa ca noua adaugare in serie este digerabila.
Nu trebuie sa recunosti personaje sau evenimente pentru ca, asa cum le sta in caracter americanilor secolului 21, seria a fost readusa la viata prin punerea in scena a unui prequel. Adica o actiune ce se petrece inainte de toate cele (Wolverine, Terminator Salvation - se pare ca astea sunt tendintele noului an).
Filmul are toate ingredientele unui summer blockbuster - o scurta poveste de dragoste, foarte multa actiune si efecte speciale, moment dramatic, victorie a binelui asupra raului si nu in ultimul rand, mediocritate. Daca nici macar fanii nu se pot declara pe total satisfacuti, ce sa mai zici de muritorul de rand?
Le-as recomanda producatorilor un vechi proverb romanesc si anume: "Nu poti sa impaci si capra si varza." si sunt sigur ca daca s-ar fi concentrat pe una din categoriile de spectatori, ar fi avut unul din urmatoarele rezultate (ambele de efect, evident):
1. Wow, super film. Are cineva restul de filme Star Trek sa mi le dea si mie ca sunt curios. (...) Bããã ce-s porcariile astea. Haaa, uite ce freza are ala. Mda... naspa. Clar, cel mai bun film din serie.
2. Cea mai mare porcarie de la Another Gay Sequel incoace. Filmul sufera un esec total la box-office insa toti trekkies (actuali sau nu) vor cumpara filmul pe BluRay considerandu-l o obscuritate care poate fi apreciata doar de rangul lor de elitisti.

Alegand o varianta de mijloc, producatorii ne-au oferit doar un titlu care sa nu ne permita prea multe pareri si despre care foarte rar vom aduce vorba pentru a doua oara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu